MOUSE
kontrol eden, bilgi giriş aygıtıdır. Fare modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir. İlk bilgisayar faresi 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından yapıldı. Fare el hareketlerini mekanik, LED'li optik, laserli optik yöntemle algılayabilir. Fare elde ettiği bilgileri bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgalar veya Bluetooth ile aktarabilir.
Programın yapısına göre bazen menü seçmek veya ekran içerisinde çalışılacak noktaya gidebilmek klavyedeki gösterge tuşlarıyla uzun zaman alabilir. Bu işlemin hızlandırılmasında görev alır.
Bilgisayara Bağlanma Şekline Göre Türleri
1.1 Kablolu fareler
1.2 Kablosuz fareler
2 Hareketi Algılama Şekline Göre Türleri
2.1 Toplu Fareler
2.2 LED'li Optik Fareler
2.3 Lazerli Optik Fareler
Bilgisayara Bağlanma Şekline Göre Türleri
Kablolu fareler Bilgisayarın ilk zamanında seri port ve AUTOEXEC.BAT dosyalarına özel eklenen sürücüler ile çalışan fareler, zamanla PS/2 adlı porta alınmış ve çoğu işletim sisteminde alt seviyelerde desteklenmeye başlamıştır.
Günümüzde çoğu fare bilgisayara USB portundan bağlanır
Kablosuz fareler
Kablosuz fareler üç türe ayrılır:
Kızılötesi fareler: bu fareler, bilgisayar ile iletişiminde bir kızılötesi sistem kullanır. Sistem, bilgisayarın seri, PS/2 veya USB portuna takılır, fare ise sistemle kızılötesi ışınlar ile iletişim kurar. Eğer fare ile sistem arasıne bir cisim girerse, fare hareketleri hissedilmeyecektir. Bu tür farelerden günümüzde satılmamaktadır.
Radyo dalgalı fareler: kızılötesi farelerden farklı olarak bu fareler iletişim için kızılötesi ışın yerine radyo sinyalleri kullanırlar. Kapsama alanları genelde onlarca metre civarındadır.
Bluetooth fareler: bu fareler, kimi bilgisayarlar ile entegre gelen Bluetooth kablosuz teknolojisini kullanarak iletişim kurarlar. İlk iki türe göre büyük bir avantajları vardır: standart bir protokol kullandığı için her cihazla kullanılabilir (PC, Apple ve hatta Pocket PC)
Hareketi Algılama Şekline Göre Türleri
Toplu Fareler
Toplu fareler hareketi, altlarında bulunan ve farenin hareketi ile dönen bir top vasıtasıyla algılarlar. Bu top dışı lastik kaplanmış, çekirdekli bir küredir. Topun hareketini algılayan tekerlerin üzerinde toz toplanması sebebiyle bu tür fareler zaman zaman bakım gerektirirler
LED'li Optik Fareler [değiştir]Bu tür fareler altlarında bulunan LED'in yaydığı ışığın yansıması ile hareketi algılarlar. En üst modelleri 1000-1600 dpi gibi yüksek hassaslığa varabilir..
Lazerli Optik Fareler Bu tür fareler altlarında bulunan lazer ışık kaynağının yaydığı ışıklar vasıtasıyla hareketi algılarlar. İmleç hareketlerine çok yüksek hassasiyet isteyenler için uygun bir seçenektir. Hassasiyetleri 3000 dpi ve üzerine çıkabilir. Hareketi algılama şekline göre fareleri üçe ayırırsak en pahalı tür lazerli optik farelerdir.
Mouse kullanılırken temel olarak yapılan 5 değişik işlem vardır.
1- işaret etmek: Mouse kullanılarak Mouse göstergesinin istenilen nesne üzerine getirilmesi işlemidir
2- Sol tıklama : Mouse göstergesi istenilen nesne üzerinde iken, Mouse’un sol butonuna (düğmesine) bir kez basılıp bırakılmasıdır. Bu işlem genellikle işaret edilen nesneyi seçmek için kullanılır.
3- Sağ tıklama : Mouse göstergesi istenilen nesne yada öğeyi işaret ederken Mouse’un sağ tuşuna basılıp bırakılmasıdır. Bu işlem sonucu bir menü açılır.
4- Çift tıklama : Mouse göstergesi, istenilen nesne yada öğeyi işaret ederken Mouse’un sol butonu üzerinde hızlıca ve ara vermeden iki kez basılmasıdır. Bu işlem sonucunda genellikle bir program başlatılır yada bir pencere açılır.
5- Sürüklemek : Mouse göstergesi istenilen nesne yada öğeyi işaret ederken, mousenin sol yada sağ butonlarından bir basılı tutularak Mouse’u hareket ettirmektir. Bu işlem genellikle taşıma veya kopyalama yapmak için kullanılır. Sürükleme işlemi, mousenin sağ butonu ile yapılmışsa sürükleme işlemi sonucu Mouse’un butonu bırakıldığında bir menü açılır.
Yararlanılan kaynaklar:
www.google.com
www.donanimform.com
www.donaninbilgisi.com
www.google.com/görseller/mouseresimleri
Etiketler: MOUSE
0 Comments:
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Dünya Üzerinde NeNedirAcaba
www.fonmuzik.blogspot.com ,www.mcdmp3.blogspot.com,
www.2008mp3.blogspot.com ,www.filmxfilm.blogspot.com
,www.ilahim.blogspot.com ,www.turkump3.blogspot.com
,www.karscom.blogspot.com ,www.karsonline.blogspot.com
,www.mcdmuzik.blogspot.com , www.videobilgi.blogspot.com
,www.filmsinemaizle.blogspot.com ,www.binfilm.blogspot.com
,www.mcdwdd.blogspot.com ,www.mcdvvd.blogspot.com
,www.bilgisayarhastahanesi.blogspot.com ,hackervideo.blogspot.com