Ne Nedir Acaba


Günümüz teknolojilerinde önemli bir yere sahip olan Java Programlama Dili hakkında çeşitli bulguları birleştirerek;

- Java Nedir?
- Tarihsel Gelişimi
- Kullanım Yerleri Nereleridir?
- Diğer programlama dillerinden farkı varmıdır, nelerdir?
- Çalışma Mantığı Nedir?

gibi sorulara yanıt bulmaya çalışacağız.


Java nedir?

Sun Microsystems tarafından 1995 yılında kullanıma sunulan, Nesne tabanlı programlama dilidir. Java temelini C ve C++ dillerinden almıştır. Bu dillerdeki hatalar baz alınarak yeni bir dil meydana getirilmiştir.

Ana amaç platformdan bağımsız olmaktır. Yani herhangi bir işletim sisteminde oluşturulan program, ek bir işleme maruz kalmadan diğer işletim sistemlerinde de çalışabilmektedir.


Tarihsel Gelişimi

Java teknolojisi, 1991'de, Sun Microsystem tarafından "Yeşil Proje" adı verilen küçük, gizli bir proje çerçevesinde bir bilgisayar programlama aracı olarak geliştirildi.

13 kişiden oluşan ve James Gosling liderliğinde çalışan "Yeşil Ekip", Menlo Park Sand Hill Road'daki adı bilinmeyen bir ofise kapandı, Sun'la gündelik iletişimini kesti ve 18 ay boyunca gece gündüz çalıştı.

Ekip, bilgisayar dünyasındaki bir sonraki "dalgayı" öngörmeyi ve planlamayı hedefliyordu. Öncelikle, dijital olarak kontrol edilen tüketici aygıtlarının ve bilgisayarların giderek aynı teknolojide birleşme eğilimi göstereceği konusunda fikir birliğine vardılar.

Bunun sonucunda "Oak" kod adı verilen, aygıttan bağımsız bir programlama dili geliştirildi.

Yeni dilin gelecek nesil dijital aygıtlara katacağı gücü göstermek isteyen Yeşil Ekip, kablolu dijital televizyonculuk sektörüne yönelik olarak ev elektronik aygıtları için etkileşimli bir el kumandası tasarladı. Ancak bu fikir fazlasıyla yenilikçiydi ve kablolu dijital televizyonculuk sektörü Java teknolojisinin sunduğu bu büyük hamleye henüz hazır değildi.

Neyse ki, Internet, Java teknolojisini benimsemeye hazırdı. 1995'te Java teknolojisi kullanıma sunulacak duruma geldiğinde, ekip, Netscape Navigator Internet tarayıcısının Java teknolojisini desteklediğini duyurdu.

Artık 10. yılını kutlamaya hazırlanan Java platformu, 4 milyonu aşkın yazılım geliştiricisi için vazgeçilmez bir araç oldu, belli başlı tüm sektör segmentlerinde dünya çapında kullanım alanı buldu, sayısız aygıtta, bilgisayarda ve her tür programlama teknolojisiyle oluşturulmuş networklerde kendine yer edindi.

Esnekliği, verimliliği, platformlar arasında taşınabilmesi ve güvenliği sayesinde network bilgiişlemi için ideal teknoloji durumuna geldi. Dolayısıyla bugün, Java, 2,5 milyarı aşkın aygıta güç katmaktadır. Aşağıdaki rakamlar Java teknolojisinin ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor.

Kullanım Yerleri

700 milyonu aşkın bilgisayar, 1 milyardan fazla cep telefonu ve mobil cihaz, 1,25 milyar akıllı kart, Ayrıca dekoderlerde, yazıcılarda, web kameralarında, oyunlarda, araç yol bilgisayarlarında, sayısal loto bayilerinde, tıbbi cihazlarda, otopark ödeme noktalarında kullanılmaktadır.

Java Program dili ile;

- Masaüstü Programlar,
- Web Siteleri,
- Oyunlar,

Kısacası aklınıza gelen her şeyi geliştirebilirsiniz.

Diğer Dillerle Kıyaslama

Java nın en büyük avantajı platform bağımsız olmasıdır demiştik.

Platform bağımsızlığı nedir?
Bazı diller farklı işlemciler ve işletim sistemlerinde çalışmazlar.
Örneğin Microsoft Visual Basic ile yaptığımız bir programı Linux işletim sisteminde çalıştıramayız.

Java için söylenmiş bir söz vardır;

“Write once, run anywhere (WORA)” yani “Bir kere yaz, her yerde çalıştır”.

Peki Bu nasıl oluyor ?

Alt başlıkta detaylı olarak inceleyeceğiz.


Çalışma Mantığı Nedir?

Java da hazırlanan programlar derlendiği zaman makine diline çevrilmez. Bunun yerine Bytecode olarak adlandırılan aracı bir dil’e dönüşümleri yapılır.

Derlenen Bytecode lari anlamak için Java Sanal Makinası denilen bir sistem geliştirilmiştir. Windows Tabanlı İşletim Sistemleri için farklı, Linux yada MacOS lar için farklı olarak Java Sanal Makinaları Mevcuttur. Bunlar bilgisayara bir kere kurulurlar.

Java Sanal makinasının amacı Bytecode ları o an çalıştıkları işlemci, işletim sistemi gibi kriterleri göz önünde bulundurup yorumlamak ve programı çalıştırmaktır.

Böylece Platform Bağımsız bir sistem gerçekleşir. Hangi İşletim Sisteminde yazarsak yazalım, Java Programlarımız Java Sanal makinası sayesinde çalışacaktır.




Ekrana Merhaba BTP yazan bir program üstünde inceleyelim.

Adım 1 > Java Kodları

public class btp {
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Merhaba BTP");
}
}


Adım 2 > Programı derliyoruz : btp.jar

Yukarıdaki kodlar Bytecode olarak derlendi ve çalıştırılabilir programımız oluştu.

Adım 3 > deneme.jar Java Sanal makinası aracılığı ile çalıştırıldı.


Kaynakça

Java Teknolojisi ile İlgili Bilgi Edinin - http://www.java.com/tr/about/

Java ile İlgili Genel Bilgiler - Java Nedir? - http://www.python-tr.com/java-ile-ilgili-genel-bilgiler-java-nedir/

0 Comments:

Post a Comment



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

Dünya Üzerinde NeNedirAcaba