Ne Nedir Acaba

Nano Yunanca’dan ve Latince’den alınmış bir sözcüktür ve anlamı cüce demektir. Ayrıca kısaltma olarak milyarda bir olarak da kullanılır. Buna göre nano metrik sistemin içinde bir metrenin milyarda biri veya bir milimetrenin milyonda biridir.

Nano Ne Demektir?Nano teknoloji ölçü olarak “nanometre” adı verilen bir ölçme birimini kullanılır. Her bir ölçüde 1 milyar Nanometre vardır. Her bir Nanometre sadece üç ile 5 atom genişliğindedir. Bunlar küçüktür. Ortalama insan saç kalınlığından 40,000 kez daha küçüktür.
Nokia’nın Bu Konudaki Araştırmaları
Morph konsepti mobil yaşam için olağanüstü bir teknolojiyle yaratılmış ve fantastik görünümüyle de bunu kanıtlıyor;
• Esnek ve transparan materyallerin yaşam tarzımıza kusursuz bir şekilde uyum sağlıyor.
• Cihazlar kendini temizliyor ve koruyor
• Transparan elektronikler her bakımdan yeni bir estetik boyut sunuyor.
• Güneş enerjisinden faydalanarak kendini şarj edebilen cihaz, pilleri daha küçük ve uzun ömürlü kılarken, daha çabuk şarj olmasına da imkan tanıyor.
• Entegre edilmiş sensörler bize çevremiz hakkında bilgi verebiliyor ve daha iyi seçimler yapmamıza yardımcı oluyor.
Yukardaki özelliklere ek olarak, Morph konseptine entegre edilmiş elektronikler daha ucuz ve daha fonksiyonel ve daha az yer kaplıyor. “Dokunmatik” ve “Sesli” kullanım özellikleri, nano teknolojiyle tasarlanan geleceğin Nokia telefonlarında en önemli özellikler arasında yer alıyor. Arayüzü de bir o kadar kullanıcı dostu diyebiliriz. Tüm bunlardan sonra birçok yeni uygulama ve servisin de bu konseptle birlikte hayatımıza gireceğini belirtmeliyiz.
Esnek ve Değiştirilebilir Dizayn
Nanoteknoloji materyallere ve bileşenlere esneklik, şeffaflık ve sağlamlık verir. Katlanmış bir şekildeyken cepte kolayca taşınabilir. Katlanmamış ve daha büyük haldeyken daha detaylı bilgi görüntüleyebilir ve giriş birimini bir klavye yada touchpad gibi kullanabilirsiniz. Aksesuar şeklinde de yanınızda taşıyabilirsiniz. Örneğin; bir gün bileklik, ertesi gün kemer tokası ya da kolye gibi.
Bu entegre elektroniklerde de ileri teknoloji bağlantılarla esnek bir şekilde veri paylaşımı yapabilirsiniz. Ekoloji dostu materyallerden üretilmiş olup geri dönüşümü kolay ve çevre dostudur.


Kendini Temizleme

Nanoteknoloji, mobil cihazları yüzeylerini kendilerinin temizlemesini sağlayacak materyaller üzerinde çalışmaktadır. Kibar görünümlü ama bir o kadar da sağlam cihazlardır. Doğada bulunan çiçekler gibi kendini tazeler, temizler ve korurlar. Buna “Nanoçiçekler” deriz.

Gelişmiş Güç Kaynakları

Nanoteknoloji, cihaz yüzeyinin doğal enerji kaynaklarından faydalanmasını da sağlar. Güneşten faydalanan çimenler gibi. Biz buna “Nanoçimenler” deriz. Aynı zamanda bu daha ince ve küçük bataryalar demektir.


Çevreyi Hissetme

Nanosensörler hava kirliliğini, biyokimyasal maddelerin izlerini ve biyokimyasal işlem yapılan yerleri analiz eder. Kullanıcıyı uyarır ve böylece sağlığını korur. Yada yiyeceğimiz elmanın yıkanmış olup olmadığının telefonunuz tarafından kontrol edilmesine ne dersiniz? Peki ya bulunduğunuz ortamdaki ses gürültüsünün kaç desibel olduğunun tespit edilmesine? Bu nanoteknolojik telefon sizin sağlığınızı sizden çok düşünecek gibi görünüyor.



Kaynaklar

http://www.unreadedpost.com/home/2008/03/14/nokia-morph/

http://www.nokia.com/A4852062

http://www.dexigner.com/urun/haberler-g13767.html

http://forum.donanimhaber.com/m_21452876/tm.htm

0 Comments:

Post a Comment



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

Dünya Üzerinde NeNedirAcaba