WUSB
1. USB nedir?
2. WUSB(Kablosuz USB) nedir?
3. WUSB nerelerde ihtiyaç duyulur?
4. Hangi cihazlar kullanabilecek?
5. WUSB ler nasıl çalışır?
6. WUSB lerin kullandığı teknoloji nedir?
7. WUSB lerin avantajları ve dejavantajları nelerdir?
• Ne zaman?
• Güç sorun olacak mı?
• Güvenli mi?
8.Araştırma Sonucu
9.Öneri
USB nedir ?
Universal Serial Bus (USB) Evrensel seri yolu, bilgisayar ve telekominikasyon endüstrisinde geliştirilmiş, iletişim standartlarında yeni bir bağlantı şeklidir. Amacı, geleneksel seri ve paralel portların yerini almak ve işi evrenselleştirmektir. Bir çok PC ve Mac bilgisayarlar, artık USB’ siz üretilmemektedir. Çevre birimleri de aynı şekilde USB destekli üretilmektedir. USB, bağlandığı alete güç verir. USB, 12 Mbit/s ve 1.5 Mbit/s data transfer hızı sağlar. USB, PC’ leri birbirine hızlı bağlamak için kullanılmaz, ama, küçük çapta şebeke ortamı kurmak için bazı ürünler çıkarılmıştır.USB, ana bilgisayar ile çevre birimleri arasında güçlü, bilgisayar çalışırken takıp çıkartabileceğiniz, “gerçek plug-and-play” arayüzü sağlar. Bunlar; klavye, fare, oyun çubuğu, telefon, tarayıcı, yazıcı, güvenlik dangılı, mikrofon, hoperlör, disket sürücü kamera, modem, CD-ROM sürücü vb. olabilir.Usb.org göre bu gün dünyada 2 milyar usb bağlantısıyla konektör dünyasının tek hakimi sayılabilir.
WUSB(Kablosuz USB) nedir?
Kablosuz ofis giderek yaklaşıyor. Kablosuz ağ ve Bluetooth'tan sonra Wirekess USB, tek bir PC ya da dizüstünden USB cihazlara erişim sağlıyor. Wi-Fi veya WLAN olarak da bilinen kablosuz ağ bağlantısı sayesinde internete bağlanabiliyoruz. Bluetooth standardı ise klavye, fare veya telefon gibi cihazları kablosuz olarak PC'ye bağlıyor. Sayıları az da olsa, yazıcı, taratıcı ve fotoğraf makineleri de bu yöntemle bilgisayara takılabiliyor.
CeBIT'te resmen duyurulan yeni standart ise Certified Wireless USB (CWUSB) ya da Wireless USB (WUSB) uyumlu ürünlerle ilgi topladı. Bu standardın sıradan USb yuvalarından farkı, PC ve harici cihazlar birbirine kablosuz olarak bağlanmaları. Veri aktarımı ise radyo frekansı üzerinden yapılıyor.
WUSB nerelerde ihtiyaç duyulur?
Kablosuz kavramı bilgisayarcılar kullanıcıları için kuşkusuz yeni bir şey değil. İnternet, fare, klavye ve oyun kumandaları epey bir süredir kablosuz dünyanın bir parçası Fakat mp3 çalarlar, taşınabilir sabit diskler, yazıcılar, tarayıcılar, fotoğraf makineleri kısacası bilgisayarınıza bağlamamız gereken hemen hemen her türlü aygıt hala daha kablosuz ortama geçebilmiş değil ve bu yüzden bir çok bilgisayar kasasının arkası halen daha karman çorman kablolardan oluşan bir ağ yumağından ibaret.
HANGİ CİHAZLAR KULLANABİLECEK?
- Dijital fotoğraf makinesi
- Yazıcı
- Tarayıcı
- Harici sabit disk
- MP3 çalar
WUSB’ler nasıl çalışır?
Kablosuz Hublar üzerinde bulunan usb yuvaları sayesinde takılan herhangi bir aygıtı bilgisayara takılan bir adaptör vasıtasıyla çalıştırılıyor. Bilgisayara takılan bu adaptörün WUSB standardında olması gerekiyor. Örneğin belli bir yerde durması gereken bir yazıcınız varsa kablo çekmek zorunda kalmıyor veya sadece bir laptop kullanıyorsanız evinizin içersinde usb kullanan elektronik aygıtların tümüne herhangi bir yerden hükmedebiliyorsunuz. Böylelik kablolardan kurtulmuş oluyoruz.
WUSB lerin kullandığı teknoloji nedir?
Wusb diğer kablosuz teknolojilere göre daha büyük hız sunarken daha az enerji kullanarak sağlıyor. Wusb 480 mbps (Mega Bit Per Second) e kadar veri transferi yapabiliyor. Ancak 3 metre uzaklığa kadar geçerli. 3-10 metre arasında 110 mbps ‘ye kadar düşebiliyor.
WUSB lerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Avantajları malumunuz karman çorman kablolardan kurtulmuş oluruz, önceden verdiğimiz örnekteki gibi belli bir yerde durması gereken bir yazıcınız varsa kablo çekmek zorunda kalmıyor. Dezavantajlarından herhangi birisi WUSB ile bir anda sadece iki aygıtın çalışabileceği yani bir Wİ-Fİ yazıcıya birden fazla bilgisayar bağlantı kurabilirken WUSB ile bağlanılan yazıcı sadece tek bir bilgisayarla iletişime girebiliyor. WUSB ilgili sorular;
Ne zaman? Güç sorun olacak mı? Güvenli mi?
Kablosuz USB henüz gelişme aşamasında, standartların ABD, AB gibi geniş alan ülkelerin kapsamında geçerli olabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor kuşkusuz. Ancak büyük üreticiler isim üzerinde, duruma nasıl uyum sağlayacaklarının kararlarını veriyorlar. Microsoft firması da uygun sürücüler için çalışmalarını sürdürüyor. Yakın gelecekte, mesela bu yılın sonlarına gelmeden pazarda kablosuz usb aygıtlar dolaşmaya başlayacak.
Güç sorun olacak mı?
Bu sorunun yanıtı basitçe hayır. USB cihazlarda olduğu gibi UWB cihazları da az enerji tüketecek şekilde tasarlandıklarından en verimli şekilde çalışıp az enerji tüketecekler. Yalnızca bağlantı gerektiğinde enerjiye ihtiyaç duyacak ve gereksiz yere güç harcamayacaklar.
Güvenli mi?
Yapılarının içindeki güvenlik protokolleri ve bilgi alışverişi sırasında kullandıkları şifreleme teknikleri sayesinde oldukça güvenli olacak UWB aygıtları. Ancak çözülmeyecek şifre olmayacağını düşünürseniz bu işe kafayı takanların bir süre sonra bir yerlere gelebilecekleri ve güvenliğinizi tehdit edebilecekleri ihtimali her zaman var.
Sonuç olarak;
İlk çıkan Wireless USB HUB gibi birçok kullanılan ürünlere sahip kullanıcıların da bu teknolojiden yararlanmasına olanak sağlarken WUSB’un entegre olarak sunulacağı ürünlerin de pazarlamasını kolaylaştıracak gibi görünüyor.
Öneri;
Bu yeni teknolojinin dünya çapında gelişip yaygınlaşması için biraz daha zaman gerekiyor.
Kaynaklar
• http://www.chip.com.tr/forum/
• PC net dergisi
• http://www.usb.org/
• http://www.pcakademi.com/
Etiketler: Wireless USB
0 Comments:
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Dünya Üzerinde NeNedirAcaba
www.fonmuzik.blogspot.com ,www.mcdmp3.blogspot.com,
www.2008mp3.blogspot.com ,www.filmxfilm.blogspot.com
,www.ilahim.blogspot.com ,www.turkump3.blogspot.com
,www.karscom.blogspot.com ,www.karsonline.blogspot.com
,www.mcdmuzik.blogspot.com , www.videobilgi.blogspot.com
,www.filmsinemaizle.blogspot.com ,www.binfilm.blogspot.com
,www.mcdwdd.blogspot.com ,www.mcdvvd.blogspot.com
,www.bilgisayarhastahanesi.blogspot.com ,hackervideo.blogspot.com